Hur kan man göra?

Det finns i princip två olika sätt att på ett effektivt sätt kattsäkra sin balkong — inglasning respektive innätning.

Inglasning

Det här är en ganska populär metod för den som bor i bostadsrätt. Det blir stadigt och beständigt och det höjer värdet på bostadsrätten eftersom man får ett uterum som går att använda året runt. Nackdelen är att det kräver bygglov och är kostsamt. Mycket kostsamt t o m. 2023 kostar ett bygglov för inglasning av balkong någonstans i intervallet 5 000-8 000 kronor och arbetet med inglasningen någonstans i intervallet 30 000-80 000 kronor. Det krävs även att bostadsrättsföreningen godkänner inglasning och det är inte säkert.

Jag tar inte på mig inglasningar. Det finns experter för sådant och om det är den lösning som du helst vill ha så rekommenderar jag en googling på ”inglasning balkong”.

Innätning

Det här är en enklare metod som bygger på reglar, metallvinklar, lämplig form av nät, och krokar eller stålklamrar. Den här metoden kräver inte bygglov och den är RUT-berättigad. Om balkongen är närmare marken än 5001 mm kan det däremot krävas godkännande från bostadsrättsföreningen eller ägaren av en hyresfastighet, men eftersom den här lösningen — i alla fall på det vis som jag konstruerar den — inte kräver några som helst ingrepp i fasaden, så är det tämligen enkelt att anföra att konstruktionen är som en större möbel och att när man flyttar så plockar man ner allt och då kommer det att vara som om det aldrig har funnits någon innätning på balkongen.

Jag tar på mig innätningar och även kattanpassade klätter- och liggmöjligheter utformade efter balkongens förutsättningar och genomförbara önskemål.

Själva innätningen kan i princip göras på fyra olika vis.

Elastiskt kattnät

Elastiskt, ståltrådsförstärkt kattnät från Trixie.

Elastiskt kattnät kommer i en uppsjö olika mått, blir i det närmaste osynliga och är hyfsat enkla att arbeta med (de är minst sagt elastiska så det gäller att hålla koll överallt när man monterar dem så att de inte blir sneda och vinda), men det kräver att de katter som ska skyddas inte vill klättra på nätet.

Elastiska kattnät finns i två varianter:

  • Plast eller nylontråd. I allmänhet av genomskinliga nylontrådar. Trådarna glittrar i solljus och gör att innätningen syns mycket mer än om man använder nät av mörka trådar. De här näten är oerhört oanvändbara om katten biter i dem. Det tar sekunder att knipsa trådarna, så jag kan inte med gott samvete rekommendera den typen av nät.
  • Spunnet av nylontrådar och metalltrådar. Jag har inte fått några rapporter om katter som tuggat sig igenom den här sortens nät, men jag har läst om de som varit med om att det har skett. Jag misstänker att de flesta katter tycker att det är obehagligt att bita i metall, men kanske inte alla. Personligen skulle jag inte känna att det känns tryggt att gå och jobba eller till mataffären och lämna katter helt obevakade på en balkong med den här typen av nät. Jag är kanske övernervig, men så känns det.

Den största fördelen med att använda elastiskt kattnät är att det går att skära ner på antalet nödvändiga vertikala reglar för innätningen.

Stängselnät

Plastat, galvaniserat stängselnät från Kaiserthal.

Stängselnät eller hönsnät kommer i ett begränsat antal bredder, syns något mer än elastiska kattnät, och är i det närmaste oförstörbara och tål katter som är vilda och klättriga. För lång hållbarhet, trevligare utseende och obefintlig risk för skador på kattklor rekommenderar jag alltid den typ som är plastad eftersom det galvaniserade nät som är inuti plastningen dels inte utsätts för vädrets makter och dels eftersom det är ett trevligare och säkrare underlag för klättrande katters tassar.

Den största nackdelen med att använda plastat stängselnät är att det bara finns i två bredder: 1000 mm och 500 mm. Det, i sin tur, gör att det på 99,9% av alla balkonger krävs en vertikal regel per meter. För egen del tycker jag inte att det gör att balkongen förfulas, men en del personer anser det och vill ha så få vertikala reglar som möjligt.

Viltnät

Plastat, ståltrådsförstärkt viltnät från Allox.

Viltnät som är användbart för kattbalkonger är helt i plast eller i plastad galvaniserad tråd och kommer i lite olika bredder. De största bredderna, som jag hittat, ligger på drygt 1,5 meter.

Viltnät av plast är ganska populära bland andra människor som kattsäkrar balkonger, men själv anser jag att de är ungefär lika ”pålitliga” som elastiska kattnät i nylon.

De viltnät som består av plastade galvaniserade trådar är stadiga, men finns bara i bredden 1000 mm, har väldigt små rutor och kostar betydligt mer per meter än plastat stängselnät, så jag har svårt att motivera att välja dem framför stängselnät.

Kompostgaller

Kompostgaller i pulverlackerad stål.

Kompostgaller kommer egentligen bara i ett mått, syns tydligt, men är precis som stängselnät i det närmaste oförstörbara och tål katter som är vilda och klättriga. Själva hålen i ett kompostgaller är större än hålen i ett stängselnät, så de är inte att rekommendera som ett helt säkert skydd för små uppfinningsrika kattungar eftersom de kan trycka sig ut genom hålen om de är tillräckligt små. Vuxna och halvvuxna katter kommer däremot i allmänhet inte igenom (fast jag fick berättat för mig om en katt på 3,5 kg som lyckades trycka ut sig genom ett kompostgaller). Kompostgaller kan ge ett klumpigare intryck än både stängselnät och viltnät, men i grund och botten är det mest en fråga om tycke och smak.

Putsnät

Putsnät består av galvaniserade trådar som svetsats ihop till ett nät. Resultatet är ett väldigt stadigt nät som är enkelt att arbeta med. Tyvärr är nätet inte så klättervänligt för klätterglada tassar och eftersom det är galvaniserat så kommer det att förändra utseende över tid. Personligen tycker jag även att putsnätets små rutor ger något av en fängelsekänsla, men det är helt en smaksak.

Putsnät. Just det här är ett exempel från Granngården, men det finns mängder av bredder och längder och olika butiker där det går att få tag på putsnät.